Groene thee kan niet tegen kokend water (100°C). De groene theebladeren verbranden bij deze temperatuur waardoor de groene thee een bittere en nare sterke smaak krijgt. Groene theesoorten die goed gezet zijn, hebben vaak een zachte, slappe, zoete of soms juist kruidige geur. De geur en smaak van groene theesoorten is sterk afhankelijk van het land van herkomst, de productie wijze, de plukwijze en van de kruiden, bloemen en fruitsoorten die worden toegevoegd.
Zetadvies voor een perfect kopje groene thee:
Doseren kunt u doen met een theelepel, richtlijn is ook wel 2 gram per kopje of 12 gram per liter.
Watertemperatuur bij opschenken: 60 - 80 °C.
Infusietijd: 2 tot 4 minuten.
Verwarm de theepot of het theeglas voor, zodat er geen direct warmteverlies zal zijn wanneer u opschenkt. Juiste temperatuur:
Witte thee 70 / 80 °C
Groene thee 80 / 90 °C
Zwarte thee 95 / 100 °C
Vruchten thee 95 / 100 °C
Rooibos thee 95 / 100 °C
Oolong thee 80 / 95 °C
Darjeeling 80 / 95 °C
Goede hoeveelheid losse thee: sterkte is een kwestie van smaak maar als richtlijn wordt ca 2 gram per kop / ca 12 gram per pot aangehouden. Juiste trektijd: Dit is een kwestie van smaak. Maar een zwarte thee bij voorkeur maximaal 3 minuten i.v.m. het trekken van looizuur uit de bladeren waardoor de thee wrang wordt. Algemene richtlijn ca 2 -5 minuten. Thee moet "zwemmen" : geef de theeblaadjes de ruimte zodat ze hun smaak kunnen afgeven. Thee direct serveren: thee is het lekkerst als het net is ingeschonken. En er mag soms geslurpt worden om de smaak goed te kunnen proeven. Uiteraard blijft het een kwestie van smaak dus lekker zelf uitproberen met deze handvaten! Geniet ervan!
Zetadvies
De vele verschillende theesoorten vragen allemaal om een ander zetadvies. Tea Bar heeft op alle verpakkingen het zetadvies geplaatst zodat je niet hoeft te twijfelen. Hieronder de beste zettips samengevat:
- Alles begint met goede en superverse thee. Thee is heel lang te bewaren maar verliest langzaam de smaak. De thee kan in het Tea Bar zakje bewaard worden. Sluit het zakje goed na gebruik en bewaar het op een donkere plek. De thee in een (afgesloten) blikje bewaren kan ook.
- Kook altijd vers koud water. Koud water bevat meer zuurstof en maakt de thee lekkerder.
- Gebruik voldoende thee maar niet te veel. Voor fijne thee is een theelepel voldoende. Voor grove thee zoals witte thee of kruiden neem je iets meer. Eenmaatschep is ideaal voor het afmeten van de juiste hoeveelheid.
- Verwarm de pot voor met kokend water.
- Kies voor passende thee-accessoires (een zeef is altijd goed want thee houdt van ruimte, maar een klein ei kan voor fijne thee ook). Voor vakantie kunnenwegwerp filters erg handig zijn. Een te klein thee-ei zorgt voor onvoldoende smaak. Dus vul je accessoire maximaal voor de helft.
- Laat voor groene en witte thee het water afkoelen tot ca. 75 graden. Dat is een minuut of vier wachten maar een thee thermometer kan ook handig zijn. Er bestaan ook waterkokers die bij 75 graden stoppen. Wij zijn geen enorme fans. Water eerst koken geeft een lekkerder resultaat. Ongeduldig? Voeg dan liever een scheutje koud water toe aan je gekookte water.
- Tegenwoordig hebben veel mensen een quooker. De temperatuur is weliswaar vaak iets lager dan 100 graden maar hoog genoeg voor thee. Water uit de quooker wordt extra gezuiverd. Dit geeft een mooi resultaat. Water uit espresso machines is vaak iets te koud. Meet het voor de zekerheid. Zwarte thee, kruiden en rooibos hebben graag water van >90 graden anders geven ze onvoldoende smaak af.
- Laat lang genoeg trekken. Losse thee heeft tijd nodig om smaak en kleur te geven in tegenstelling tot zakjes thee waar dat heel snel gaat. Geduld is belangrijk. Doorgaans is 4/5 minuten voor thee voldoende. Groene en witte thee worden na 4 minuten soms wat bitter. Rooibos en kruiden mogen juist weer iets langer.
- Of je voor een kop of glas kiest maakt wat ons betreft niets uit. Porselein drinkt lekker maar in glas kun je de thee weer mooier zien. Een pot met een ingebouwde zeef is ook handig. Spoel deze wel tussendoor goed om.
- Probeer eens wat uit. Elke thee wordt anders als je de zetmethode een beetje varieert. Probeer uit te zoeken wat jouw ideale methode is.
Theesoort | Hoeveelheid | Graden | Trektijd |
2 gram per kop 12 gram per liter | 70 tot 80 graden | 90 seconden tot 2 minuten | |
2 gram per kop 12 gram per liter | 50 tot 80 graden | 2 minuten | |
2 gram per kop 12 gram per liter | 80 tot 95 graden | 2 minuten tot 5 minuten | |
2 gram per kop 12 gram per liter | 80 tot 95 graden | 90 seconden tot 2 minuten | |
2 gram per kop 12 gram per liter | 90 tot 100 graden | 2 minuten tot 5 minuten | |
2 - 4 gram per kop 12 - 24 gram per liter | 70 tot 100 graden | 2 minuten tot 5 minuten | |
2 - 4 gram per kop 12 - 24 gram per liter | 90 tot 100 graden | 5 minuten tot 10 minuten | |
1 tot 2 gram per kop | 60 tot 80 graden | 15 seconden opkloppen tot schuim | |
ca. de helft van de kalebas met water vullen en dan thee toevoegen tot het boven de rand uitkomt | 70 tot 80 graden | Wachten tot de thee al het vocht heeft opgenomen en dan nogmaals water toevoegen. | |
2 gram per kop 12 gram per liter | Water ca. 5 minuten laten koken | 10 minuten tot 15 minuten | |
2 gram per kop 12 gram per liter | 90 tot 100 graden | 5 minuten tot 10 minuten |
Op de verpakking van uw thee zult u zetadvies vinden. Lees deze daarom goed door zodat u de juiste temperatuur, voldoende water en de juiste trektijd gebruikt. Onderstaand vindt u een overzicht van verschillende soorten thee en tips om optimaal te genieten van uw thee.
Zwarte thee
Voor het trekken van zwarte thee begint u natuurlijk met het koken van vers water, waarmee u ook de theepot of uw kopje verwarmt. Voor het trekken van de thee kunt u gebruik maken van een zeef, een T-sac, een thee-ei of natuurlijk gewoon de thee los in het water te plaatsen. Per kopje thee is circa 2 gram thee voldoende. Hoe lang u de thee wilt laten trekken is natuurlijk volledig afhankelijk van uw eigen smaak en voorkeur, een trektijd van circa 4 minuten is over het algemeen optimaal voor zwarte thee. Na het trekken dient u de thee nog een maal goed te roeren, uw thee is hierna gereed. Indien gewenst kan de thee gedronken worden met melk, suiker of citroen als extra toevoeging.
Groene thee
Bij het trekken van groene thee is het belangrijk dat u het water na het koken laat afkoelen. Voor een goede smaak moet het water 75 graden Celsius zijn. Gebruik eventueel een thee thermometer om de temperatuur te bepalen, bij te heet water zal de thee namelijk bitter smaken. Groene thee heeft 1 tot 2,3 minuten nodig om goed te kunnen intrekken maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een langere of kortere trektijd om de thee sterker of juist lichter te maken. Na het trekken hoeft u de thee slechts een keer goed te roeren en uw thee is klaar om gedronken te worden.
Oolong thee
Voor de beste Oolong thee laat u kokend water afkoelen tot 85 graden Celsius om te voorkomen dat de thee bitter wordt. De theepot of het kopje dient u vooraf ook licht te verwarmen door deze te spoelen met kokend water. De ideale trektijd is circa 2-3 minuten maar kan naar eigen smaak en voorkeur aangepast worden. Per kopje is ongeveer 2 gram thee nodig. Om de smaak goed te verdelen dient u na het trekken de thee goed te roeren.
Witte thee
Voor witte thee geldt ongeveer dezelfde procedure als voor groene thee. U laat kokend water afkoelen tot 75 graden en gebruikt circa 2 gram per kopje. Het enige verschil zit in de trektijd, witte thee is namelijk goed getrokken na 30 seconden tot 2 minuten. Uiteraard kunt u dit ook bij witte thee verkorten of verlengen voor meer of minder sterkte thee.
Rooibos
Rooibos thee wordt gezet op dezelfde manier als zwarte thee, u gebruikt kokend water en circa 2 gram per kopje. Voor het beste resultaat verwarmt u ook uw kopje door deze te spoelen met kokend water. Doordat rooibos erg fijn is wordt een fijne zeef of T-sac aangeraden. De optimale trektijd voor rooibos is 3-5 minuten maar is naar smaak aan te passen.
Pu-Erh thee
Bij het zetten van Pu-Erh thee dient u rekening te houden met het wassen van de bladeren en het verwarmen van uw pot of kopje. Zorg dus vol voldoende water. Nadat u uw kopje of pot gespoeld heeft met kokend water wast u ook de bladeren. De thee zal anders te krachtig van smaak zijn. Voor Pu-Erh is een trektijd van 3 minuten voldoende, hierna zal de thee al snel te sterk zijn.
Zwarte thee:
Voor alle thee geldt dat u begint met het koken van vers koud (bron) water. Per kopje is 2 g thee voldoende. De losse thee kunt u in een thee-ei, thee-bol of theefilter doen. Ook is het mogelijk om de thee los in de pot te doen, gebruik wel een theezeefje om de losse thee eruit te halen. Zwarte thee is optimaal na circa 4 minuten trekken. Afhankelijk van de gewenste sterkte kunt u de thee ook korter of langer laten trekken. Roer na het trekken de thee goed door en indien gewenst kan zwarte thee gedronken worden met melk, honing of een schijfje citroen.
Groene thee:
Voor alle thee geldt dat u begint met het koken van vers koud (bron) water. Per kopje is 2 g thee voldoende. De losse thee kunt u in een thee-ei, thee-bol of theefilter doen. Ook is het mogelijk om de thee los in de pot te doen, gebruik wel een theezeefje om de losse thee eruit te halen. Laat het gekookte water even afkoelen tot 75 graden om te voorkomen dat groene thee bitter wordt. Groene thee is optimaal na 3 tot 4 minuten trekken. Afhankelijk van de gewenste sterkte kunt u de thee ook korter of langer laten trekken. Roer na het trekken de thee goed door.
Witte thee:
Voor witte thee geldt hetzelfde zetadvies als voor groene thee. Per kopje is 2 g thee voldoende. De losse thee kunt u in een thee-ei, thee-bol of theefilter doen. Ook is het mogelijk om de thee los in de pot te doen, gebruik wel een theezeefje om de losse thee eruit te halen. Laat het gekookte water even afkoelen tot 75 graden om te voorkomen dat witte thee bitter wordt. Witte thee is optimaal na 5 tot 6 minuten trekken. Afhankelijk van de gewenste sterkte kunt u de thee ook korter of langer laten trekken. Roer na het trekken de thee goed door.
Rooibosthee:
Voor rooibosthee geldt hetzelfde zetadvies als voor zwarte thee. Breng koud (bron) water aan de kook. Per kopje is 2 g thee voldoende. De losse thee kunt u in een thee-ei, thee-bol of theefilter doen. Ook is het mogelijk om de thee los in de pot te doen, gebruik wel een theezeefje om de losse thee eruit te halen. Rooibosthee is optimaal na circa 3 minuten trekken. Afhankelijk van de gewenste sterkte kunt u de thee ook korter of langer laten trekken. Roer na het trekken de thee goed door.
Hoeveelheid thee per maatlepel:
- 1 theelepel is 1,5 tot 2 g
- 1 dessertlepel is 2,5 tot 3 g
- 1 eetlepel is ongeveer 5 g
Thee wordt overgoten met kokend water:
- Een theekopje komt overeen met 150 ml water.
- Een theepot komt overeen met een L water.
Thee zetadviezen
Zetadvies voor Bamboe thee
Per persoon 1 gram Bamboebladthee in een theepot en overgieten met 90-100 graden C. water.
Al naar gelang de smaaksterkte tussen de 6-8 minuten laten trekken.
De bamboebladeren kunnen 1 tot 2 keer overgoten worden. Bamboethee wordt licht afgekoeld gedronken
om het aroma het meest tot zijn recht te laten komen.
Ook als koude drank geldt Bamboethee uitstekend als dorstlesser.
Zetadvies voor Groene Thee
Per kopje heeft men een theelepel thee nodig. Het gebruik van een Thee ei wordt afgeraden omdat de blaadjes zich dan niet genoeg kunnen ontvouwen en de smaak komt dan niet goed tot zijn recht. De Groene thee met heet water (60 tot 80 °C) overgieten (anders wordt de smaak bitter).
Laat de groene thee niet langer dan 2-3 minuten trekken. Een andere methode: overgiet de theeblaadjes met water van ca. 70 °C en giet het water dan weer direct af. Daarna nogmaals overgieten met heet water. De bittere stoffen zijn dan verdwenen en de thee krijgt een milder Aroma.
Zetadvies voor Rooibos Thee
Per kopje heeft neemt u ca. 2 gram Rooibos thee.
Gier er kokend water overheen en laat het brouwsel 3-5 minuten trekken, na gelang uw smaak.
Zetadvies voor Witte Thee
Er zijn vele varianten om de witte thee te zetten; Chinezen laten de blaadjes in het water liggen
en gieten er meerdere malen kokend water op.
Wij daarentegen nemen afgekoeld water tussen de 60 en 80 °C en laten de thee 2-3 minuten trekken.
In ieder geval telt dat des te beter de kwaliteit van witte thee, des te langer men deze in het water kan laten.
IJsthee maken tip voor de zomer!
Voor een kopje Fruitthee neemt men 2 volle theelepels, giet er kokend water over en laat het brouwsel dan 8-10 minuten trekken.
Om van een gearomatiseerde vruchtenmelange een heerlijke koude drank voor in de zomer te bereiden,
bevelen wij u een zogenaamde "schokkoeling"aan.
Daarbij blijven kleur en aroma zeer goed bewaard. Bereid daarvoor een dubbel sterk getrokken vruchtenmelange.
Direkt na het trekken in een glas welke voor de helft met ijsblokjes is gevuld. .
U kunt de drank direct serveren of in de koelkast koel houden en bewaren.
zie ook onze blog pagina
Zetadvies voor kruidenthee
Voor een kopje Kruidenthee neemt men 2 volle theelepels, giet er kokend water over en laat het brouwsel dan 8-10 minuten trekken.
Geen andere drank heeft een vergelijkbare plaats in de tradities en gewoontes van de mens
gekregen dan Kruidenthee/kruidenmelange. In Europa hebben Kruidenmelanges als helend middel een oeroude traditie.
Als geneesmiddel werd Kruidenthee vanaf de 19e eeuw steeds belangrijker voor een groot deel van de bevolking.
De mensen in die tijd konden (of wilden) de geïmporteerde zwarte en groene theesoorten niet bemachtigen.
Hedentendage worden kruidenmelanges om twee redenen gedronken:
vanwege de smaak en vanwege de werking van de kruiden in het lichaam.
De omschrijving welke soorten allemaal tot Kruidenthee/Kruidenmelange behoren is niet echt eenvoudig.
Vruchtenmelanges en sommige specerijen kunnen ook tot de reeks Kruidenthee/melange behoren
Zetadvies voor Zwarte thee
Gebruik ca. 10 tot 15 gram zwarte thee per 1 liter water.
De ideale trektijd voor zwarte thee is 3 minuten.
Bij een langere trekduur (meer dan 3 minuten) wordt er meer looizuur uit het blad getrokken.
Zetadvies voor Vruchtenthee
Vruchtenmelanges bieden veel. Ze zijn verfrissend, gezond, dorstlessend en energiedrank in een.
De smaakbeleving in echt onbegrensd en de keuze maken welke uw lievelingssmaak is zal moeilijk zijn.
Probeert u de verschillende smaken eens! Laat u door ons begeleiden in de wereld van de vruchtenmelanges.
Vruchtenmelanges zijn gemaakt van verschillende vruchten en kruiden zoals Rozebottels, Hibiscus, Aardbeien,
Bosbessen, Venkel, Kruizemunt, Lavendelbloesem, Citroenschil, Sanddorn en Vanille.
Verschillende bloesems, malven en rozengewassen verlenen de melanges hun typische kleur.
Een tip voor de zomer!
Voor een kopje Fruitthee neemt men 2 volle theelepels, giet er kokend water over en laat het brouwsel dan 8-10 minuten trekken.
Om van een gearomatiseerde vruchtenmelange een heerlijke koude drank voor in de zomer te bereiden,
bevelen wij u een zogenaamde "schokkoeling"aan.
Daarbij blijven kleur en aroma zeer goed bewaard. Bereid daarvoor een dubbel sterk getrokken vruchtenmelange.
Direct na het trekken in een glas welke voor de helft met ijsblokjes is gevuld. .
U kunt de drank direct serveren of in de koelkast koel houden en bewaren.